"If adventures do not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad"
- Jane Austen

"Don't cry because it's over - smile because it happened"

maanantai 27. tammikuuta 2014

Tylypahkan edelläkävijät

Edinburghia kierrellessä saattaa helposti käydä niin, että eteen tulee upeita, vanhoja linnoja, jotka pienen tutkimisen jälkeen (tai ehkä bleisereihin ja solmioihin pukeutuneiden lasten perusteella) osoittautuvat kouluiksi. Vanhassa kaupungissa sijaitseva George Heriot's School tuli tutuksi jo ensimmäisellä vierailulla, koska sitä on vaikea olla huomaamatta, mutta nykyisen kotini kulmiltakin on löytynyt näitä linnoja, usein ihan sattumalta.

Eräänä lauantaina oli kaunis, aurinkoinen päivä, eikä minulla ollut mitään tekemistä, joten päätin vihdoin viedä järkkärin kävelylle ja käydä katsomassa kahta lähellä sijaitsevaa koulua vähän lähempää. Lähistöllä on paljon paikkoja, joita on ollut tarkoitus käydä "jonain aurinkoisena päivänä" katsomassa, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Kouluja en ole myöskään viitsinyt käydä viikolla kuvaamassa etten saa jotain lapsia kyttäävän pervon leimaa, joten aurinkoinen lauantai oli täydellinen ajankohta pienelle ekskursiolle. Halusin jakaa löytöni myös teille, ja koska aihe kiinnostaa ainakin minua, niin lisään mukaan pienen esittelyn, ja kerron kahden "naapurikoulun" lisäksi myös yllämainitusta Heriot'sista.

Stewart's Melville College
Stewart's Melville College on pojille tarkoitettu yksityiskoulu. Koulua käy yli 700 oppilasta, joista suurin osa asuu lähialueilla, ja vain osa on sisäoppilaina. Rakennus jossa koulu sijaitsee rakennettiin 1855 sairaalaksi "tarvitseville pojille", ja se on toiminut kouluna vuodesta 1870 lähtien. Koulu sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Edinburghin keskustasta luoteeseen. Ainakin viime vuonna kouluun pääsi tutustumaan syyskuussa pidettävänä "avointen ovien päivänä" (jolloin monet Edinburghin muuten suljetuista rakennuksista, puutarhoista jne. avataan, kuten kerroin täällä), toivottavasti ehdin sinne ensi syksynä itsekin.

Lukuvuosimaksut
Ala-aste: £6 384 - £8 268 (sisäoppilaat: £16 863 - £17 562 )
Yläaste: £9 726 (sisäoppilaat £19 023 - £19 512 )

Tiedot poimittu koulun nettisivuilta ja Wikipediasta, kuvat omia.

George Heriot's School


Vanhassa kaupungissa sijaitseva George Heriot's School on yksityiskoulu, joka opetti pitkään vain poikia, mutta on hyväksynyt myös tyttöjä oppilaiksi vuodesta 1979 lähtien. Tällä hetkellä koulua käy noin 1600 oppilasta. Koulu perustettiin vuonna 1628 hyväntekeväisyyslaitokseksi tarjoamaan koulutusta "isättömille lapsille", ja vaikka lukukausimaksuja ruvettiin perimään vuodesta 1880 koulu tarjoaa vielä tänäkin päivänä ilmaisen koulutuksen isättömille lapsille perustajansa toiveen mukaisesti.

Tarina kertoo, että J.K.Rowling käytti juuri Heriot's-koulua esikuvanaan luodessaan Harry Potterin Tylypahkan. Wikipedian listassa tunnetuista ihmisistä, jotka ovat käyneet tätä koulua ei tullut vastaan yhtäkään tuttua nimeä, mutta minun poikaystäväni on käynyt Heriot'sia! Sisältä löytyy kuulemma kapeita portaita torneissa sijaitseviin luokkahuoneisiin (tosin arvelemme, että Health & Safety on tehnyt lopun portaissa kulkemiselle, oli kuulemma suht vaarallista puuhaa kun oppilaat säntäsivät kapeita portaita ylös alas ehtiäkseen seuraavalle tunnille) ja salakäytäviäkin. Viime vuonna koulun avointen ovien päivä osui samalle viikonlopulle kuin kaupungin yleiset avoimet ovet, mutta emme päässeet silloin paikalle. Toivottavasti tänä vuonna sitten!

Lukuvuosimaksut
Ala-aste: £6 867 - £8 337
Yläaste: £10 299

Tiedot poimittu koulun nettisivuilta ja Wikipediasta, kuvat omia.

Fettes College

Fettes College eroaa kahdesta edellämainitusta siinä, että siellä ei seurata skotlantilaista vaan englantilaista opetussuunnitelmaa. Koulu, joka myöskin sijaitsee pari kilometriä keskustasta luoteeseen, perustettiin vuonna 1870, ja alunperin sielläkin opetettiin ainoastaan poikia - tyttöjä hyväksyttiin viimeiselle luokalle vuodesta 1970, ja vuodesta 1983 koulussa on opetettu sekä tyttöjä että poikia kaikilla luokilla. Useat toimittajat ovat viime vuosina kutsuneet Fettesiä nimellä "Pohjoisen Eton", mikä kertonee jotain koulun tasosta. Tunnettuja entisiä Fettesläisiä ovat ex-pääministeri Tony Blair ja näyttelijä Tilda Swinton - sekä itse asiassa myös James Bond (näin kuulemma kerrotaan Elät vain kahdesti -kirjassa). Tätä koulua pääsen ihailemaan aina kauppareissullani, sillä se näkyy lähikauppani vieressä kulkevan tien päässä. Tuonnekin olisi ihan tajuttoman hienoa päästä joskus sisälle asti katsomaan - ehkä pitää kehittää joku tarina tulevasta lapsesta jolle etsimme sopivaa koulua ja pyytää sillä verukkeella esittelykierrosta ;)

Lukukausimaksut
Ala-aste: £4 495 (sisäoppilaat £7 045)
Yläaste: £7 390 (sisäoppilaat £ 9 720)

Näiden lukujen perusteella voisi ajatella, että Fettes on näistä kolmesta selkeästi edullisin, mutta ehei - kun kaksi ylempää koulua laskuttaa mainitsemansa hinnat vuodesta, ovat Fettesin hinnat per lukukausi, joita on vuodessa 3! Siitä sitten laskemaan mitä hinnaksi tulee kun lapsi käy koulua 12 vuotta... Sisarukset saavat sentään alennusta: -5% toisen lapsen lukukausimaksuista, -35% kolmannen lapsen maksuista, ja -50% sitä seuraavien lasten maksuista (laskien koulua sillä hetkellä käyvien lasten määrästä).

Tiedot poimittu koulun nettisivuilta ja Wikipediasta, kuvat omia.

2 kommenttia:

  1. Vau, olipa mielenkiintoinen postaus! :) Nuo koulut ovat kyllä aivan upean näköisiä ja niissä riittäisi varmasti tutkittavaa pidemmäksikin ajaksi - varsinkin siinä vaiheessa, jos päätyisi löytämään niitä paljon puhuttuja salakäytäviä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kun tykkäsit! :) Joo, uskon että noissa vierähtäisi helposti päivä jos toinenkin ihan vaan tutkiessa!

      Poista