"If adventures do not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad"
- Jane Austen

"Don't cry because it's over - smile because it happened"

lauantai 25. tammikuuta 2014

Erään asuntohakemuksen tarina

Kirjoitin tammikuun alussa täällä siitä, että meillä on taas asunnonmetsästys päällä, ja että sovittuna oli jo pari näyttöä. Ensimmäinen näyttö siirtyi parilla päivällä, mutta onneksi pääsimme vielä samalla viikolla katsomaan asuntoa. Kämppä oli todella kiva ja moderni ja hyvällä paikalla, eikä samalla kertaa ollut muita kiinnostuneita. Perjantaina panimme hakemuksen vetämään, ja meille sanottiin, että maanantaina tai tiistaina meille soitetaan.

Tiistaina (siis viime viikolla) saimme tietää, että omistaja on saanut hakemuksemme, mutta haluaa vielä keskustella vaimonsa/miehensä kanssa, joten meille ilmoitettaisiin viikon loppuun mennessä. Muita hakemuksia ei kuitenkaan ollut siihen mennessä tullut. Tämä oli todella hyvä uutinen, mutta ihmettelimme myös miksi muita hakijoita ei ollut, koska asunto oli todella hyvä. Luultavasti vuodenajalla on tekemistä asian kanssa - olen ennenkin kuullut, että vuodenvaihteen jälkeen täällä on hiljaista vuokramarkkinoilla, ja olimme myös hyvissä ajoin etsimässä asuntoa koska muutamme vasta maaliskuun puolivälissä.


Seuraavana päivänä kävimme katsomassa toista asuntoa, joka oli hieman kalliimpi "kellariasunto", mutta kivemmalla alueella kuin eka. Toinen asunto näytti kuvissa todella kivalta, mutta livenä se ei enää ollutkaan ihan niin hieno. Se oli myös niin täynnä asukkaiden kamoja, että oli vaikea sanoa itse asunnosta paljoakaan, ja koska oli ilta emme myöskään osanneet arvioida miten pimeä asunto on (kellariasuntojen valomäärässä on suuria eroja riippuen siitä, miten matalalla ne ovat ja miten iso väli ikkunan ja kadun välillä on, joten tämä olisi ollut kiva tarkistaa samalla). Kämpästä ei jäänyt meille kummallekaan kovin hyvää fiilistä, ja kun hinta oli vielä ekaa, ihanaa asuntoa korkeampi, niin päätimme olla jättämättä hakemusta. Löysin samana iltana netistä muutaman muun potentiaalisen kohteen joita päätimme yrittää päästä seuraavana päivänä alkavan Lontoon-reissun jälkeen katsomaan - siis tarvittaessa.

Perjantai meni puhelinta kytätessä. Sinä iltana olimme menossa juhlimaan poikaystäväni kaverin häitä, eikä muuta ohjelmaa sille päivälle ollut, kävimme vain Islingtonissa aamupalalla ja vähän kiertelemässä. Puoli viiden maissa soittoa ei ollut vielä kuulunut ja totesimme, että tuskin meille enää sinä päivänä soitetaan. Lähdimme häiden "etkopaikalle" (baarihyppelyhäistä lisää täällä), ja siinä vaiheessa minä onnistuin unohtamaan koko asuntoasian. Noin puoli tuntia pubiin saapumisen jälkeen vilkaisin kuitenkin puhelimestani kelloa, ja huomasin, että puhelinvastaajaani oli jätetty viesti. Hyvä ettei viinilasi tippunut kädestä!

Viestissä ilmoitettiin (mielestäni todella pitkän (mutta todellisuudessa varmaankin ehkä parin sekunnin) jaarittelun jälkeen) että hakemuksemme oli hyväksytty!! Meillä on siis asunto!! Hymy oli meillä molemmilla todella herkässä koko illan. Palasimme Lontoosta kotiin tiistaina, ja keskiviikkona kävimme allekirjoittamassa vuokrasopimuksen ja maksamassa takuuvuokran.


Millaiseen asuntoon me siis olemme muuttamassa? No, etsinnässä oli (mielellään) kahden makkarin asunto, koska teen ainakin toistaiseksi vielä töitä kotona, ja olisi myös kiva olla tilaa majoittaa vieraita. Olisin mieluiten halunnut pysytellä Stockbridgessä tai muuttaa johonkin lähellä sijaitsevista näteistä asuinalueista, mutta etsintämme suuntautuivat myös laajemmin kaupungin pohjois- ja koillispuolelle, suht lähelle keskustaa. Löytämämme asunto ei ole yhtä nätillä alueella kuin nykyinen asuntoni, mutta muuten sijainti on todella hyvä - keskustaan kävelee alle vartissa, saman matkan päässä on iso Tesco-marketti, ja lähimmässä kadunkulmassakin on pieni ruokakauppa. Katumme yläpäässä menee Leith Walk, jolta löytyy todella paljon erilaisia kahviloita, ravintoloita, pubeja ja baareja - mm. neljä Edinburghin viidestä ruotsalaispubista. Esteettistä silmää alue ei ehkä hivele, mutta tekemistä riittää, ja pikaisen laskutoimituksen jälkeen totesin, että lähistöllä asuu ainakin viisi kaveriani (joista yksi vastapäätä) ja suuri osa poikaystäväni kavereista.

Tämän lisäksi asunto itsessään täyttää enemmän "vaatimuksia" kuin uskalsin unelmoidakaan! Kun kesällä etsin asuntoa kirjoitin täällä seuraavan listan enemmän tai vähemmän olennaisia vaatimuksia ja toivomuksia uuden kodin suhteen:

 • lämmin asunto
 • moderni suihku (ei sellaista jossa on kaksi erillistä nuppia)
 • budjettiin sopiva hinta
 • yleisilmeeltään kiva ja siisti kämppä
 • mukavat kämppikset
 • työpöytä
 • hyvä sijainti - kävelymatkan päässä keskustasta
 • lauta/parkettilattia - eli ei kokolattiamattoa ainakaan koko kämpässä
 • tiskikone
 • moderni keittiö
 • moderni kylpyhuone
 • kiva alue

Noista osa ei tietenkään ole olennaisia tällä kertaa - kämppiksistä ei tarvitse huolehtia, koska aivan varmasti synkkaa ;) ja kirjoituspöydällisen huoneen sijasta etsinnässä oli siis kahden makkarin kämppä.

Tuleva kotimme vastaa tätä toivomuslistaa ihan uskomattoman hyvin! Asunto on uudehkossa talossa (suuri osa Edinburghin keskustan taloista on viktoriaanisia, eli sieltä jostain 1800-luvun loppupuolelta), ja siinä on kaksinkertaiset ikkunat (kaikkea muuta kuin itsestään selvää täällä), joten siellä luulisi olevan selkeästi lämpimämpi kuin nykyisessä kodissani. Asunnossa on kaksi (2!) kylppäriä - iso family bathroom jossa on (moderni) suihku kylpyammeen yllä, ja ensuite ison makkarin yhteydessä, jossa on suihku. Voi mitä luksusta!

Asunnon vuokrahinta oli sopiva, halvempi kuin mitä me molemmat maksamme tällä hetkellä, ja ainakin lämmityskulut vähenevät varmasti paljon kunnon ikkunoiden takia. Asunto on siisti, moderni, avara ja valoisa. Kakkosmakkarissa oli jo ennestään futon ja työpöytä - ihan mahtavaa, koska monessa kahden makkarin asunnossa molemmissa huoneissa on parisänky, mikä olisi meille suurta tilanhaaskausta. Asunnon lattiat (makkareita ja tietenkin kylppäreitä lukuunottamatta) ovat laminaattia. Keittiö on siistikuntoinen, kuten myös isompi kylppäri, ja vaikka pienempikin kylppäri näytti hyvältä se kuulemma remontoidaan ennen kuin muutamme. Ja, ehkä parasta kaikesta - suuri unelmani tiskikoneesta toteutuu! Ahh, autuutta!

Muuttopäivä on vielä aika kaukana, mutta tässä on hyvin aikaa miettiä muuton logistiikkaa, ja varsinkin tupareiden vieraslistaa - olennaiset asiat ekana, siis! Ja tänä iltana poksahtaa skumppapullo auki uuden kodin löytymisen kunniaksi.

Kuvat: weheartit

4 kommenttia:

 1. Jee, onnea uudesta asunnosta! Se on kyllä kiva tunne kun vihdoin löytää ihanan asunnon joka vastaa juuri omia kriteereitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin on! Ja tällä kertaa meillä oli jopa niin hyvä tuuri, että se eka katsomamme asunto täytti omat kriteerit, ja vieläpä saatiin se! Vähän eri meininki kuin viimeksi, kun etsittiin poikaystävälle huonetta 3 kuukautta haha.

   Poista
 2. Hitsi kun on mielenkiintoista lukea tätä sun blogia. :) Asuin joitakin vuosia sitten joitain kuukausia Edissä (Wellington streetillä, joka oli pakko käydä oikein tarkistamassa kun luin sun asuntojahtipostauksia). Uusin koulupostauksesikin on niin mahdottoman mielenkiintoinen. Oikein harmittaa kun en enempää hyödyntänyt Edin aikaani. Onneksi tuli sentään Loch Nessilla käytyä. No,ehkä joskus lomalle sinnepäin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kiitos kommentista, tosi kiva että tykkäät lukeä näitä mun juttuja! Mäkin kaipasin aina kovasti tänne takaisin kun asuin välillä Suomessa ja luin muiden juttuja täältä, mutta onneksi voin nyt ottaa vahingon takaisin :) Toivottavasti sun lomahaaveesi toteutuu ja pääset pian taas tänne käymään!

   Poista