"If adventures do not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad"
- Jane Austen

"Don't cry because it's over - smile because it happened"

tiistai 28. elokuuta 2012

Matkailijan opas: Lontoo

Hiljattain tutun tuttu oli matkaneuvojen tarpeessa, ja tapani mukaan kirjoitin pitkän viestin täynnä kaikenlaisia mieleen tulevia vinkkejä. Näitä on vuosien varrella tullut kirjoitettua muutamasta eri kaupungista, joten ajattelin nyt julkaista ne tänne, jotta joku muukin ehkä hyötyisi niistä.
Tämä on pelkkä mielivaltainen lista, jossa kerron ensimmäisenä mieleen tulevia asioita ja omia mielipiteitä, siinä kaikki. Lista on yleensä kirjoitettu alunperin jollekin tietylle kaverille, ja sisältö on sen mukainen, eikä se ole täydellinen, ja sitä ei pidä pitää absoluuttisena totuutena, mutta toivottavasti siitä olisi jollekin edes vähän hyötyä!

LONTOO

(Seuraavat neuvot on alun perin suunnattu muutamaksi päiväksi, tai maksimissaan viikoksi Lontooseen matkustavalle.)

Ostokset:
- Oxford street. Siellä on kaikki (mm. Primark, jos tykkää H&M-tyylisitä vaatteista pilkkahintaan - mutta sinne ei kannata mennä viikonloppuna, tai illalla, ihmismäärä on tajuton).
- Piccadillyllä on kuusikerroksinen Waterstone's kirjakauppa. Kirjakaupoissa usein osta 3 - maksa 2 -tyyppisiä tarjouksia - beware!
- Charing Cross roadilla second hand kirjakauppoja.
- Camden. Kivat markkinat, mutta tooosi paljon porukkaa. Pitkät rivit ruokakojuja, joista saa n. vitosella minkämaalaista ruokaa vaan.
- Brick Lane market. Vielä kivemmat kuin Camden, mutta auki vain sunnuntaisin. Brick Lanelta (siis ihan yleensä, ei pelkästään markkinoilla) saa muuten intialaista ruokaa, siellä on ravintoloita (ja sisäänheittäjiä) varmaan sata.
Siellä päin kaupunkia (Shoreditch ja ympäristö) on myös paljon vintage-kauppoja.
- Portobello road market / Notting Hill. Nojoo, ihan kiva, mutta täynnä turisteja, varsinkin ranskalaisia, eikä hirveästi varsinaista ostettavaa. Ihan kivoja pikkukauppoja lähellä kylläkin, ja nättejä taloja. Myös se elokuvasta tuttu travel bookshop.
- Harrods, Selfridges, Fortnum & Mason, Liberty's - kannattaa tarkistaa joku näistä, mutta ei välttämättä ostaa mitään, muuta kun ehkä joku teepurkki.
- Carnaby street - söpö katu jolla pikkukauppoja.
- Esim. jos sataa niin Westfield - iso ostoskeskus.

Kuva täältä

Ruokapaikat:
- pubeista saa hamppareita, voileipiä und so weiter.
- fish & chipsiäkin saa melkein mistä vaan, mutta kaikki ei oo hyviä.
- afternoon tea! Jos haluaa hienostella kannattaa suunnata Harrodsin Georgian restaurantiin (varaa pöytä), mutta jos ei halua suurta lovea budjettiin niin Carnaby streetin Kingly courtissa on Camellia's Tea House -niminen ihana teehuone. Jos on aikaa ja halukkuutta lähteä kaupungin ulkopuolelle, niin Kew Gardensin vieressä on aivan ihana, vanhanaikainen The Original Maids of Honour, suosittelen!
- chinatownissa on, ylläri pylläri, kiinalaisia paikkoja vaikka kuinka paljon.
- ne brick lanen intialaispaikat, kunhan ei pelkää sisäänheittäjiä.
- Yo!Sushi on kiva, sieltä saa liukuhihnasushia!
- Wagamama on kanssa kiva "japanilainen " ketju joita löytyy joka nurkasta (tietenkin ihan oikeitakin aasialaisia ravintoloita löytyy paljon, mutta mä nyt tykkään tosta).
- niin kuin kaikissa turistikaupungeissa kannattaa mennä vähän sivummalle etsimään sitä ruokapaikkaa, eikä mennä suurimpien turistirysien viereisiin paikkoihin (paitsi esim. Camdenissa ja muualla, jos haluaa ostaa ruokaa ruokakojuista).
- musta ainakin tuntuu siltä, ettei Westminsterin lähellä ole mitään ruokapaikkoja, ja tietenkin juuri siellä sattuu aina tulemaan nälkä (mutta maybe that’s just me).
- (enemmän juoma- kuin ruokapaikka, vaikka syötävääkin saa, mutta) Gordon's winebar! Vaikea löytää, mutta kannattaa etsiä! Kannattaa myös ilmestyä paikalle ajoissa, koska se on yleensä täynnä. Vanhassa kellarissa sijaitseva viinibaari, aivan upea paikka!

www.gordonswinebar.com
Nähtävyydet:
- Big Ben tietty.
- Westminster Abbey jos sellanen kiinnostaa.
- London Eye jos tuntuu tärkeältä (itse olen monta kertaa miettinyt, mutten ole vielä tullut siihen tulokseen, että kannattaisi. Ehkä vielä joskus!).
- Itse en kävisi Madame Tussaudsilla, ylihinnoiteltua ja hirveästi porukkaa, mutta jotkut tykkää.
- Esim. Sherlock Holmes tai Charles Dickens museum, jos sellaiset kiinnostaa.
- British Library - esillä mm. Jane Austenin kirjoituspöytä ja muuta kivaa.
- British Museum/Natural History Museum/National Gallery/ National Portrait Gallery/Victoria & Albert museum. Valitse yksi, ne on kauhean kokoisia joka ikinen.
- joku musikaali tai muu esitys kannattaa käydä katsomassa, Leicester Squarelta saa halppislippuja saman illan näytöksiin.
- Shakespeare's Globe Theatre, kiertokävelyjä ja näytöksiä.
- The Tower of London, aika kallis mutta kiva jos sellaisista tykkää (siis linnoista), ilmaisia opastettuja kierroksia. Täältä löytyy myös kruunujalokivet ja sellaiset.

Kuva täältä

Puistot:
- Green Park on ihan Big Benin lähellä, pieni mutta tosi nätti. Yksi lemppareistani. Pelikaaneja.
- Regent's park on toinen lempparini, tosi iso ja myös tosi nätti. Aussijoutsenia (eli mustia).
- Kensington gardens on myös kiva, viereinen Hyde Park sen sijaan on pelkkää ruohikkoa, aika tylsä.
- Hamstead heath on kanssa tosi iso, en ole hirveästi tutustunut, mutta siellä on Primrose hill josta on hyvät näkymät.
- Kaikista kaupungin puistoista tuntuu löytyvän erittäin sosiaalisia oravia (jotka on selvästikin olleet ruoka-aikaan kotona), eli voi olla kivaa pitää mukana pientä pähkinäpussia tai vastaavaa, hyvä photo opportunity.

Kuva: oma
Muuta:
- Covent Garden on kivaa aluetta.
- Soho on osittain, osittain ei.
- hankkikaa heti Oyster Card ja laittakaa siihen rahaa. Toimii metrossa ja busseissa, halvin vaihtoehto, ei kannata ruveta pelaamaan millään turistilipuilla.
- Mind the gap!
- busseja on helppo käyttää, koska ne ilmoittaa aina seuraavan pysäkin (terv. Bussikammoinen).
- itse en ole koskaan jaksanut käydä katsomassa vahdinvaihtoa, mutta sekin on vaihtoehto.
- vähän randomi, mutta yksi omista lemppareistani: Highgate cemetery. On sinne joitain kuuluisuuksiakin haudattu, mutta vaikuttavampi on hautausmaa itse. Itäiselle puolelle pääsee itse kuljeskelemaan (sisäänpääsymaksu), mutta kannattaa mennä läntisen puolen opastetulle kierrokselle. Todella upea paikka! (Liput on varattava etukäteen puhelimitse)

flickr: soroll

Hotellin/hostellin valitseminen:
Hotelli/hostelli on hyvä valita metrolinjan mukaan. Jos lentää Heathrowlle niin kannattaa koittaa päästä Piccadilly linen lähelle, jos tulee Gatwickiltä Victorian asemalle niin Victoria linen lähelle, jne. Yleisenä neuvona kannattaa pysytellä zone 1 tai 2 sisällä, tulee halvemmaksi matkustaa – zonet näkyy metrokartasta. Jos on viikonlopun yli niin osa metrolinjoista on melkein aina rempassa, jotkut useammin kuin toiset, joten kannattaa tarkistaa etukäteen respasta tai asemalta (tämä oli ainakin totta ennen Olympialaisia, en tiedä hoitivatko he homman kuntoon ennen niitä vai jatkuuko sama rumba).

Katso myös nämä:
Time Out London
Transport for London
Sandeman's New London Tours - ilmainen kiertokävely (maksat vain tipit), huippuoppaat!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti