"If adventures do not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad"
- Jane Austen

"Don't cry because it's over - smile because it happened"

tiistai 28. elokuuta 2012

Matkailijan opas: Edinburgh


Hiljattain tutun tuttu oli matkaneuvojen tarpeessa, ja tapani mukaan kirjoitin pitkän viestin täynnä kaikenlaisia mieleen tulevia vinkkejä. Näitä on vuosien varrella tullut kirjoitettua muutamasta eri kaupungista, joten ajattelin nyt julkaista ne täällä, jotta joku muukin ehkä hyötyisi niistä.
Tämä on pelkkä mielivaltainen lista, jossa kerron ensimmäisenä mieleen tulevia asioita ja omia mielipiteitä, siinä kaikki. Lista on yleensä kirjoitettu alunperin jollekin tietylle kaverille, ja sisältö on sen mukainen, eikä se ole täydellinen, ja sitä ei pidä pitää absoluuttisena totuutena, mutta toivottavasti siitä olisi jollekin edes vähän hyötyä!

EDINBURGH

Yleistä:
Keskustassa liikutaan pääasiassa Princes streetin ja Royal Milen lähistöllä, mutta jos tulee asiaa kauemmas ja aikoo mennä bussilla, niin kannattaa muistaa, että busseissa voi maksaa vain tasarahalla. Päivisin aikuisen kertalippu on £1,40, koko päivän lippu £3,50.

Lentokenttäbussi (sininen Airlink) antaa vaihtorahaa, ja on nopeampi, mutta myös kalliimpi (£3,50 suuntaan, m-p £6). Lentokentälle/-kentältä pääsee myös bussilla nro 35, taksi on siinä parin kympin paikkeilla. Jos meinaa mennä bussilla, niin (ainakin) linja nro 10 on siitä helppo, että siinä ilmoitetaan seuraava pysäkki, muissa (tietääkseni) ei.

Kuva täältä, hintojen perusteella selvästikin vanha kuva
Ostokset:
Pääasiallinen ostoskatu on Princes street; pitkä katu jonka varrelta löytyy kaikki ketjuliikkeet - mm. joulukuussa avattu Primark (jollei ole tuttu, niin se on tyyliltään H&M:n tapainen, mutta hinnaltaan jotain ihan muuta, esim. farkut n. £8), TopShop, New Look jne. jne. Kadun itäisestä päästä löytyy myös kauppakeskus Princes Mall, ja sieltä vähän eteenpäin jatkaessa myös St James Centre. Tämän lisäksi Leithin toisesta päästä löytyy myös Ocean Terminal, mutta ei sinne noiden keskustan kauppojen jälkeen välttämättä tarvitse lähteä. Myös Princes streetiltä ylös menevät kadut kannattaa katsastaa, mutta sen yläpuolella kulkeva George street on jo selvästi kalliimpi.

Noiden edellämainittujen lisäksi kivoja kauppoja ovat mm. River Island (vaatteet), HMV (elokuvia, musiikkia, kirjoja hyvään hintaan), Paperchase ja Scribbler (jos tykkää kaikista korteista ja kalentereista ja muusta paperihössötyksestä), Schuh ja Office (kengät). 

Royal Milelta löytyy sitten kaikki turisti- ja viskikaupat, sekä kiva skottimerkki Ness (vaatteita, asusteita). Victoria streetillä on ihania pikkukauppoja, ja se on muutenkin nätti katu, ja sen alapuolella Grassmarketilla on jännä vintage-kauppa.

Victoria street
Syöminen:
Ruoan puolesta Princes st on huono, koska siellä ei hirveästi ole muuta kuin normaalit kahvipaikat (Starbucks, Costa, Nero), ja Royal Mile on turistirysä, eli kallis. George streetiltä löytyy jotain kivoja paikkoja, joten siellä ja sen pohjoispuolelta kannattaa etsiä (mutta viikonloppuisin voi olla kovin täyttä lounasaikaan). Jos lähtee kävelemään Leith Walkia alas, niin sieltä löytyy myös kaikenlaista. Royal Milen eteläpuolelta löytyy jotain, Grassmarketilla on muutama pubi, ravintola ja kavila, ja Victoria streetin alapäässä on ihana Hula juicebar -kahvila, josta saa hyvää lounasruokaa (wraps, keittoja, voileipiä) ja aamupalaa.

Jos haluatte mennä vähän kauemmas keskustasta, tai hotellinne on sielläpäin, niin Brunstfield placea etelään kulkiessa on paljon kivoja pikkuravintoloita. Jos aasialaisesta tykkää (eikä ketjuravintolat haittaa) niin Lothian roadin ”alkupäässä” (eli ihan Princes streetin lähellä) on Wagamama. Sen läheltä löytyy myös pubi Red Squirrel, josta saa pubiruokaa ja Full Scottish breakfast (perus englantilainen + haggis, hyvä tapa kokeilla haggista niin, ettei koko ateria mene pilalle jollei tykkääkään).

Pubilounasta saa melkeinpä joka paikasta, valitettavan monella on sama ruokalista (ja Wetherspoons-ketjun pubeilla varsinkin), mutta ihan jees, hamppareita ja fish&chipsiä ja sellasta. Jos on hieno ilma ja sattuu liikkumaan Princes streetillä, niin lounaalla voi mennä ”apteekkiin” (Boots tai Superdrug) joista saa ostettua lounasta (yleensä perus meal deal, eli kolmiovoileipä + sipsipussi tai suklaapatukka + juoma) ja mennä Princes street gardens –puistoon, joka on muutenkin käymisen arvoinen, nätti puisto.

Haggisin (haggiksen?) lisäksi skotlantilaisia erikoisuuksia ovat tietenkin viski, shortbread-keksit, tablet (tajuttoman sokerinen toffee, hampaat siinä mätänee mutta niin kovin hyvää), pelottavan radioaktiivisen oranssinvärinen IrnBru (skotlantilaisten oma krapulajuoma), sekä deep fried mars bar (jos kokeilet, älä syö kokonaista itse, siitä saa sydärin).

Pikkuveli + Full Scottish Breakfast

Nähtävyydet ja tekemiset:
Kaikkein eniten suosittelen Sandeman’s New Edinburgh -firman ilmaista opastettua kävelyä (oppaille maksetaan vain tipit, eli he todellakin tekevät työtä rahansa eteen, ja ovat siksi tosi hyviä). Kannattaa tehdä mahdollisimman alussa reissua, niin saa paremman kuvan kaupungista. En ole kokeillut noita hop on hop off -bussikierroksia, mutta jos meinaat valita niiden ja tämän kävelykierroksen välillä, ota Sandeman’s!

Itse olen käynyt seuraavissa (itse asiassa yllättävän harvassa): Mary King’s Close, National Museum of Scotland (kaikki valtion omistamat museot on ilmaisia, mm. National Gallery ja National Portrait Gallery), Calton hill (Princes streetin itäisessä päässä oleva kukkula), ja eläintarha (saivat viime vuonna pari pandaa, jotka ovat nykyään huippunähtävyys). 

Tämän lisäksi löytyy kaikenlaisia kummitus- ja muita kierroksia, The Dungeon (jos sellaisesta tykkää), Scott Monument (iso viktoriaanisen raketin näköinen rykelmä Princes streetillä, varmaan hienot näkymät huipulta, ei hissiä), linna (omasta mielestäni kannattaa käydä katsomassa ulkoota, se on kallis eikä kuulemma hirveän kiinnostava), kuningattaren asunto Holyrood palace, ja sen vieressä parlamenttitalo (aika ruma).

Royal mile on nätti, varsinkin kun pääsee vähän kauemmas linnan kohdalla olevasta turistivilinästä. Muitakin kivoja alueita on, mutta niin kuin jo sanoin, menkää heti alussa sille ilmaiskierrokselle niin näette jo paljon!

Jo mainitun Princes street gardensin lisäksi myös the Meadows on suosittu puisto paikallisten keskuudessa, mutta siellä ei kyllä ole mitään, se on aikalailla ruohoinen aukio, mutta jos menee Royal milen suunnalta Bruntsfieldiin päin (missä oli niitä pikkuravintoloita, ja itse asiassa myös kivoja pikkukauppoja) niin voi oikaista siitä. 

Jos haluaa mennä perinteiselle iltapäiväteelle, niin Royal milella (jonkun matkaa linnasta) on ihanannäköinen teepaikka, ja esim Caledonian hotelliin pääsee sunnuntaisin hienostelemaan, eikä se ole mikään tajuttoman kallis (ei sitten kannata syödä ennen sitä, kolmioleipiä ja sconsseja ja kakkuja riittää), kannattaa (tai ehkä pitää?) varata etukäteen.

Kuva: oma, Princes street gardens

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti