"If adventures do not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad"
- Jane Austen

"Don't cry because it's over - smile because it happened"

perjantai 17. lokakuuta 2014

Minä ite!

En tiedä onko tämä oikeasti suomalainen juttu vai vain epäreilua yleistämistä, mutta minusta tuntuu, että Suomessa tarraudutaan edelleen aika kovasti "minä itse" -kulttuuriin, jossa valmiina ostettu tai ostopalvelut eivät sovi tavalliselle kansalle. Lievempäähän tämä nykyään on kuin joskus ennen, kun kaupasta saa valmiina vaikka mitä esim. ruokia, mutta voisin kuvitella, että aikoinaan valmiiksi viipaloitu leipä sai varmaan aikaan nenän nyrpistelyä. Edelleen sitä pidetään jotenki hölmönä ostaa esim. valmiiksi viipaloitua juustoa tai valmiiksi silputtua salaattia pussissa. Itselläni meni monta vuotta, ennen kuin tajusin, että no hitto soikoon, kun se sipulin pilkkominen kerran on niin vastenmielistä (silmiä kirvelee ihan tajuttomasti ja kyyneleet valuu), niin sitähän saisi pakastetiskiltä valmiiksi pilkottuna! Miksi sitä pitäisi väkisin tehdä itse? Kai sitä on vaan jonkinlainen syyllisyydentunto, selkärankaan istutettu oppi, että asiat kuuluu tehdä itse.


Osittain Britanniaan muuton ja osittain yrittäjyyden takia olen kuitenkin omaksunut uudenlaisen ajattelutavan. Yrittäjänähän kaikki mahdollinen kannattaa ulkoistaa, jotta itse voi keskittyä yrityksen ydintoimintaan (jossa luultavasti on itse paras, ja josta ainakin toivon mukaan maksetaan parhaiten). Esimerkiksi voisin itse täyttää verovuoden lopussa veroilmoitukseni, mutta mieluummin käytän sen kanssa tappeluun menevän ajan yritykseni ydintoimintaan, eli kääntämiseen, ja ulkoistan veroilmoituksen täyttämisen kirjanpitäjälle, joka osaa sen hyvin ja tietää jo valmiiksi, mitä kaikkea verotuksessa voi vähentää. Kirjanpitäjälleni kerran vuodessa maksamani summa vastaa n. 2-5 tuntia omaa työaikaani (siis tosiaan vuodessa), joten mielestäni se on ihan hyvä vaihtokauppa. Samoin olen miettinyt nettisivujeni uusimisen ulkoistamista, koska vaikka osaisin itsekin, niin niiden kanssa näpertelyyn menee todella paljon aikaa, eikä tulos varmastikaan ole yhtä hyvä kuin ammattilaisen tekemä.

Aaanyway, olen tästä johtuen todennut, että samaa ajattelutapaa voi hyvin käyttää myös normielämässä. Jos sen sijaan, että käyn kaupassa itse tekemässä viikko-ostokset (johon kuuluu vartin kävely/suunta, kaupassa kiertely (30 min - 1h), kassien raahaaminen kotiin ja neljänteen kerrokseen ilman hissiä sekä niiden purkaminen) voin maksaa Tescolle yhden punnan siitä, että he tekevät kaiken tämän puolestani, ja voin itse vain valita tavarat kätsysti netin kautta ja nostaa ne sitten ruokapöydältä kaappiin kun ne on tuotu, niin todellakin maksan! Siinä säästyy myös kivasti karkkihyllyn houkutuksilta, eikä tarvitse kierrellä ikuisuuksia etsimässä tavaroita, jotka eivät olekaan siellä missä loogisesti ajattelisi niiden olevan.

Noin kuukausi sitten, tätä samaa ajatusta seuraten, toteutin pitkäaikaisen unelmani, ja hankin meille siivoojan. Tuleehan siinä aika porvari olo kun sanoo, että meillä käy siivooja, ja selkärankaan istutettu "asiat kuuluu tehdä itse" -mentaliteetti ei tiedä miten olisi, mutta totuus on se, että minä vihaan siivoamista. Jos siis voin maksaa jollekin toiselle £10/tunnissa siitä, että hän tulee meille pariksi tunniksi joka toinen viikko siivoamaan, niin minulla kyllä on siihen luksukseen varaa. Yksin asuessani kotini oli usein aikamoisen sekamelskan vallassa, mutta nyt koti on helppo pitää siistinä kun voi käyttää joka päivä hetken tavaroiden järjestelyyn, vaatehuoltoon jne sen sijaan, että kaikki energia menee suursiivouksesta ahdistumiseen.


Lähipiirin reaktio siivoojauutiseemme on vaihdellut akselilla "ihan mahtavaa, mäkin haluun!" - "ööh miks?". Yksikin kaveri sanoi "ai voiko ihan tavallisillakin ihmisillä käydä siivooja?" :D Mutta loppujen lopuksi se on se ja sama mitä mieltä muut tästä ovat - pääasia on, että minä voin harjoittaa yritykseni ydintoimintaa (eli kääntää) samalla, kun siivoojamme pistää paikat siistiksi viikonloppua varten.

Randomit kuvat: weheartit

6 kommenttia:

 1. Mä olen kanssa oppinut tän ulkoistamisen jalon taidon Briteissä asuessani. Tosin toistaiseksi olen käyttänyt sitä niinkin pieniin juttuihin kun käyn välillä kampaajalla vaan tekemässä blow dryn tukkaan kun se on niin halpaa. Mutta ei sitä tulisi ikinä Suomessa tehtyä. Mä olen välillä kanssa miettinyt siivooja mutta toisaalta meillä on niin sekaista ja tavaraa jokapuolella että mun olisi pakko jokatapauksessa organisoida ennenkun siivojaa tulee käymään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikki tollanen tulee kyllä tehtyä herkemmin täällä kun on niin paljon halvempaa. Hyvä vinkki kyllä tuo blow dry!
   Ja kyllä mäkin aina tosiaan järjestelen ennen siivoojan tuloa, ettei hänen sit tarvii käyttää aikaa siihen, mutta voin kertoa, että järjestely on *niiin* paljon mieluisampaa kun tietää, ettei tarvii muuta kuin järjestellä :D

   Poista
 2. Siinäpä juurikin ne kaksi puuhaa, jotka minäkin ilman muuta ulkoistaisin jos se täällä Suomessa olisi taloudellisesti (tai logistisesti) mahdollista. Siivoaminen on rasittavinta puuhaa ikinä, no joo pahinta on ehkä pyykinpesu monine vaiheineen, ja kaupassa käynti kerrassaan ärsyttävää ajanhukkaa. Briteissä noiden ulkoistaminen on ihan "normipuuhaa" kun taas Suomessa noiden ulkoistamista pidetään "porvarien kotkotuksina".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itselle tuli heti sellainen fiilis, että Suomessa ajateltaisiin "kuka tuo nyt muka luulee olevansa" :D Mutta näiden asioiden ulkoistaminen on kyllä parantanut mun elämänlaatua todella paljon suhteessa siihen, mitä mä niistä maksan.

   Poista
 3. Siivoojaa voisin kyllä itekin harkita jos olis vähän parempi rahatilanne. Ehkä sit joskus kun oikeasti teen tasaisesti töitä enkä silleen, että yhtenä viikkona on kolme hommaa ja sit on kolme viikkoa ei mitään. :D Kaupassa käyminen (ja ruoan tekeminen samaten) taas on mun mielestä rentouttavaa ja kivaa. Samoin kuin jotenkin pervosti se sipulin silppuaminen, mutta ymmärrän myös pakastesipulin viehätyksen. Toisaalta me kyllä mennäänkin sinne kauppaan autolla, mikä on yhtä kuin vähemmän aikaa matkoihin ja vähemmän kantamista...

  Onneksi tällä hetkellä Tommi hoitaa suurimman osan siivoamisesta ja tiskaamisesta ja minä hoidan sen ruoanlaiton, toimii tämäkin diili ihan hyvin. Sääli ettei meistä kumpikaan oo niin koodiguru että sais mullekin ne nettisivut tehtyä, pitänee vähän ulkoistaa tai käyttää jotain valmiihkoa alustaa. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppaan meneminen autolla on varmasti helpompaa, ja ymmärrän myös sen, että se voi esim. tuntua kivalta tauolta. Itsekin kyllä käytän tuoretta sipulia monissa ruoissa, pakastettua lähinnä lasagneen ja sellaiseen, mutta jos mahdollista koitan ulkoistaa sen sipulin silppuamisen poikaystävälle :D Mullekin olisi kelvannut ihan hyvin tuollainen työnjako - meillä mä laitan ruoat ja toinen siivoaa jäljet, ei huono sekään! Ja mähän en todellakaan ole mikään koodiguru! Käytän Moonfruitin pohjaa, ja osaan sen verran että saan muokattua sitä itse tarpeiden mukaan.

   Poista