"If adventures do not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad"
- Jane Austen

"Don't cry because it's over - smile because it happened"

torstai 23. lokakuuta 2014

"Ja minähän en mitään reality-sarjoja katso!"

(Pahoittelen jo etukäteen jos jotkut näistä klipeistä eivät näy Britannian ulkopuolella.)

En ole koskaan ajatellut olevani mikään reality-sarjojen ystävä. BB:tä olen aina pyrkinyt välttämään viimeiseen asti, ja muutenkin "tosi-tv" tuntuu vaan jotenkin niin typerältä. Ekan kerran kun totesin olevani koukussa reality-sarjaan oli Vain elämää -sarjan ekan kauden aikana - kuulostaa jotenkin hölmöltä konseptilta, mutta se vaan toimii!

Nykyään asunkin reality-sarjojen luvatussa maassa. Enkä nyt tarkoita sellaisia typeriä kilpailuja mitä jenkeissä rakastetaan, tyyliin Sinkut saarella ja (poikaystäväni uusin löytö) Redneck Island. Briteissä suuren suosion ovat saavuttaneet "tavallisten" ihmisten "tavallisesta" arjesta kertovat ohjelmat (siis toki mukaan otettavat henkilöt on valittu tarkkaan viihdearvoa silmällä pitäen), ja voin kuulkaa kertoa, että täällä onnistutaan kehittämään suosittu ja/tai toimiva reality-formaatti ihan mistä vaan.

Aikaisemmin olen mielelläni katsonut kaiken maailman asunnonosto- ja remppasarjoja, mutta Grand Designs on ehdoton lemppari. Ruokaohjelmatkin on kivoja, ja The Great British Bake Off -leivontakilpailu on täällä ihan uskomattoman suosittu, ja sen dramaattisista käänteistä puhutaan jopa radiossa. Myös "himohamstraajat"-tyyppinen Obsessive Compulsive Cleaners on hyvä, sitä katsoessaan tuntee itsensä normaaliksi kun pääsee vertaamaan omaa kotiaan toisten ihmisten tajuttomaan sotkuun, ja toisten liialliseen siivousvimmaan (8h siivousta päivässä ei ole näille hulluille yhtään mitään).


Sarjassa "tavallisten ihmisten tavallinen elämä" esiin on kuitenkin noussut muutama lemppari:

One Born Every Minute
Tätä sarjaa on tullut jo kuusi kautta, ja joka kaudella seurataan jonkin brittiläisen synnytysosaston elämää. Joka jaksossa on kolme perhettä, joiden elämää seurataan ennen synnärille tuloa (haastatteluja), synnärillä, ja sen jälkeen. Suurin osa ohjelmasta on siis sitä, kun pariskunta tulee synnytysosastolle ja mitä siellä tapahtuu. Luulisi, että tuollaisesta tulisi kauheat traumat - kauheaa huutoa ja pientä pikselimössöä lukuunottamatta siinä ei jätetä paljoakaan mielikuvituksen varaan - mutta jostain syystä tykkään sarjasta tosi paljon. Musta on ihana kuulla miten pariskunnat ovat tavanneet, miten he ovat päätyneet yhteen ja hankkimaan lapsia, ja nähdä heidän reaktionsa kun lapsi syntyy. Myös lapsille annettavia, usein typeriä nimiä on hauska seurata. Toinen vähän vastaavanlainen on Don't Drop the Baby, jossa ihan pihalla olevista tulevista isistä koulutetaan kunnon miehiä ja isiä.


Gogglebox
Konsepti joka kuulostaa ihan tyhmältä, mutta joka vaan toimii - erilaisia perheitä katsomassa telkkaria. Mukaan valitut perheet ovat vain sellaisia persoonia, että tästäkin konseptista saa hyvää viihdettä.

(Pahoittelen laatua, mutta hyvä klippi muuten :D)

The Kitchen
Harmitti huomata, että tätä sarjaa tuli vain kolme jaksoa. Toinen konsepti, joka kuulostaa ihan turhalta - erilaisia perheitä, joita kuvataan keittiössä laittamassa ja syömässä ruokaa. Selkeästi minulla (ja briteillä) on vaan joku tarve kurkistaa muiden ihmisten elämään.


You Can't Get The Staff
Uusin löytöni, joka poikkeaa aika paljon aiheesta "tavalliset perheet" - tässä yläluokka hakee palvelusväkeä. Tämä alkoi vasta tiistaina, mutta sitä oli ihan pakko katsoa, koska se vaikutti vaan niin absurdilta. Ekassa jaksossa Romanovien jälkeläisiä oleva "prinsessa" haki puutarhurin apupoikaa, linnassa asuva mies etsi Wanhan ajan asekokoelmalleen kiillottajaa, ja joku leidi (jonka titteli on peräisin mieheltään, josta hän kylläkin erosi jo 70-luvulla) etsi butleria illalliskutsujaan varten. Minua on aina kiehtonut brittiläiset kuninkaalliset ja yläluokka, osittain kaiken absurdin takia ja osittain siksi, että meillä Suomessahan ei oikein ole mitään vastaavaa. Oli kyllä kiinnostava sarja, joten pakko katsoa jatkossakin!


Joopa joo, itse olen aina ajatellut, että katson telkkarista lähinnä vähän laadukkaampia ohjelmia, mutta tässähän se totuus selviää :D

3 kommenttia:

 1. Vau, mahtava postaus. Olemme muuttamassa Skotteihin vuoden vaihteessa ja olen kieltämättä pohtinut mitä ihmettä me siellä iltaisin miehen kanssa sohvan nurkasta tuijotetaan kun ei tule enää vainelämää-putous-hyvätjahuonotuutiset ja kaikki Officen jaksot on jo katsottu HBO:lta. Mutta laatuviihdettä on varmasti luvassa sielläkin töllöstä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! :) Kyllä katsomista riittää, ja jos vielä hommaa jonkun Sky- tai Virgin- tms paketin jossa on On Demand, niin sittenhän voi katsoa mitä vain milloin vain.
   Kurkkasin muuten pikaisesti sun blogiin - aivan upea banneri! Kyllä munkin pitäisi saada joskus aikaiseksi tehdä oma banneri, mutta kerran kun kokeilin se oli vaan liian haastavaa :)

   Poista
  2. Kiitos :) Nykyajan hyvillä kuvatyökaluilla näköjään tällainen tumpelokin onnistuu kerran kesässä, kokeile vaan uudelleen kun inspiraatio iskee!

   Poista