"If adventures do not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad"
- Jane Austen

"Don't cry because it's over - smile because it happened"

perjantai 11. lokakuuta 2013

Kansalaisoikeuksista

Tänään täytin postissa tulleen lomakkeen, jonka avulla selvitetään kerran vuodessa kussakin osoitteessa asuvien oikeus äänestää. EU:n kansalaisena tiesin saavani äänestää kunnallis- ja EU-vaaleissa, mutta syy siihen, että odotin tätä lomaketta on se, että kun tietoni löytyvät äänestäjärekisteristä on minun helpompi saada esim. luottokortteja, kuukausisoppareita puhelimeen jne, koska rekisteriin kuuluminen vaikuttaa positiivisesti luottotietoihin. Tosin, nuo kortit ja sopparit taitavat vielä olla jonkin aikaa ulottumattomissani, koska täällä on pitänyt asua vähintään kolme vuotta, mutta tämä on joka tapauksessa askel oikeaan suuntaan.

Koska lomakkeessa puhuttiin myös ensi vuoden kansanäänestyksestä (Skotlanti äänestää itsenäisyydestään vuoden 2014 syksyllä, ja sitä varten äänestysikärajaa on alennettu 16 vuoteen), päätin tarkistaa ketkä kaikki ovat oikeastaan oikeutettuja äänestämään kyseisissä vaaleissa. Selvisi, että äänestää saavat Skotlannissa asuvat: Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset (toisin sanoen Skotlannissa asuvat englantilaiset saavat äänestää, kun taas englannissa asuvat skotlantilaiset eivät), Kansainyhteisön kansalaiset  ja EU-kansalaiset.

Periaatteessahan tässä ei ole mitään outoa  onhan se hyvä, että saa vaikuttaa asuinmaansa asioihin. Mutta itsestäni tuntuu kyllä ihan tajuttoman hullulta, että minä saan äänestää tällaisessa asiassa. Minusta ei varmastikaan tuntuisi tältä jos olisin asunut täällä vaikka 10 vuotta, mutta tässä kohtaa en todellakaan tunne ansaitsevani tätä oikeutta. Juuri nyt en ainakaan tiedä asiasta tarpeeksi, jotta voisin päättää suuntaan tai toiseen, ja vaikka vuoden päästä olen ehkä perehtynyt asiaan paremmin, en silti usko, että tulen käyttämään tätä oikeutta. Että kiitos vain Skotlanti luottamuksesta, mutta taidan jättää väliin tällä kertaa.

(Okei, myönnettäköön, että pienellä perehtymisellä olisin varmasti paremmin perillä asiasta kuin monet tämän maan äänioikeutetuista, mutta silti...)

Kuva: weheartit

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista tosiaan, että meinaavat tuollaisen oikeuden antaa kaikille maassa asuville. Tosin, ehkä niin on helpompi vetää raja kuin esimerkiksi "kansalaisuuden" nimissä, jolloin pitäisi järjestää äänestyspisteitä muualla oleville skoteille -olisko se sitten Skotlannissa syntyneille. Jännää, joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, olisihan se rajanveto muuten aika hankalaa. Itse olisin jotenkin ajatellut, että tuo vaatisi sen tietynpituisen maassa asumisen, mutta ei sitten näköjään.

   Poista
 2. Me saatiin kanssa tuo lappunen postissa eilen, mä olen aina innoissani kun pääsen äänestämään :D Mun täytyy sanoa että mun mielestä on kummallista miten he ovat tuota äänioikeutta rajoittaneet/venyttäneet koskien kansanäänestystä. Mun mielestä esimerkiksi Skottien jotka asuu Englannissa pitäisi saada äänestää, onhan se heidän "kotimaansa"....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin samaa, mutta toisaalta, miten se rajattaisiin? Joku on saattanut syntyä Skotlannissa, mutta on asunut koko ikänsä muualla, tai sitten on asunut puolet elämästään kummassakin maassa, tai sitten erimittaisia aikoja. Eli ehkä tällainen rajanveto oli sitten vain helpompaa? Vaikea sanoa... Mietin myös, että onkohan tuo asumisperuste (kuin myös se, että 16- ja 17-vuotiaat saavat äänestää) sellainen asia, jonka ajateltiin parantavan itsenäisyyttä haluavien mahdollisuuksia? Vaikea sanoa...

   Poista
 3. Me kanssa kavereiden kanssa päiviteltiin sitä, että jos oltaisiin esim. jääty tekemään maisterit Skotlantiin (ja jotkuthan jäi) ni oltaisiin vielä paikalla tuon äänestyksen aikoihin ja saataisiin äänestää. Mustakin tuntui ettei mulla olisi ns. oikeutta sanoa siihen asiaan pitkään :D Ehkä eri asia, jos olisin siinä vaiheessa asunut siellä sen 5 vuotta ja päättänyt jäädä sinne töihin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla on ihan sama fiilis, että mikä oikeus mulla on vaikuttaa noin tärkeään päätökseen :D

   Poista