"If adventures do not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad"
- Jane Austen

"Don't cry because it's over - smile because it happened"

maanantai 16. syyskuuta 2013

Muutto Edinburghiin: Kuinka viedä 80 kg tavaraa lentokoneessa maksamatta euroakaan ylimääräistä

Tai jos kuvailen tavaramäärääni erään ystäväni sanoin, "Kuinka viedä ihmisruumiin verran tavaraa lentokoneessa maksamatta euroakaan ylimääräistä".


Muuttokuormani Edinburghiin piti sisällään seuraavat pakaasit:

1 x matkalaukku
1 x urheilukassi (iso)
1 x rinkka
1 x käsimatkatavaralaukku
1 x läppärilaukku (iso)

Erityisen mukavaksi matkanteon tällä varustuksella teki se, että jokainen laukku painoi kuin synti, ja matkalaukun pyörät ovat usean matkan ja muuton jäljiltä kaikkea muuta kuin huippukunnossa.

Lensin Norwegianilla, ja heidän uuden, säälimättömän itsepalvelu-bag drop -automaattinsa takia anelu oli turhaa - ainuttakaan ylimääräistä kiloa ei sallittu. Tämä johti pienimuotoiseen uudelleenpakkausoperaatioon, mutta lopputulos oli kuitenkin se, että matkalaukku ja rinkka painoivat molemmat sallitut 20 kg, ja urheilukassi 19 kg. Käsimatkatavaroita en punninnut, mutta kumpikin niistä lähenteli varmasti 10 kiloa, saattoi mennä ylikin. Vein siis arviolta 80 kiloa tavaraa Helsingistä Edinburghiin, enkä maksanut ainoastakaan matkalaukusta (Norwegian veloittaa yleensä tällä reitillä jokaisesta laukusta 18€ etukäteen ostettuna, 30€ kentällä, max 2 laukkua per matkustaja).


Tässä vinkki kaikille niille, jotka ovat lentämässä Norwegianilla (tämä koskee ainakin Helsingin ja Edinburghin välisiä lentoja, muiden lentojen tilanteesta en ole varma*). Itse olen huomannut tämän saman ilmiön ainakin varattuani lentoni SuperSaver, ticket.fi ja lastminute.com -nettimatkatoimistojen kautta: olen vertaillut hintoja skyscanner-sivustolla, ja sitten ostanut lentoni jonkun edellämainitun matkatoimiston kautta, jolloin olen saanut samaan hintaan 2 ruumaan menevää matkatavaraa! Oudointa tässä on, että edellämainituista toimistoista vain yksi mainostaa tätä varausta tehdessä, joten luulin aluksi, että kyseessä on joku virhe. Luulisi, että tämä on myyntivaltti, jota kannattaa korostaa, muttai ei kai sitten. Ystäväni joka huomasi saman ihmetteli asiaa ja kysyi siitä Norwegianin asiakaspalvelusta, jossa ei näköjään tiedetä tästä ilmiöstä mitään - siellä arveltiin, että varauksessa lukee 2 matkatavaraa koska lentoon kuului välilasku. Fiksua porukkaa...

Joten, varasin siis lentoni lastminute.com-sivuston kautta, jolloin lentoni oli muutenkin halvempi kuin Norwegianin omilla sivuilla, ja sain kaiken lisäksi kaksi 20kg:n matkalaukkua ruumaan. Olisin mielelläni vaikka maksanut kolmannesta, koska muuttajana tavaraa oli aika reilusti, mutta tämä ei jostain syystä ole Norwegianilla edes mahdollista. Onneksi selvisi, että kaveri oli tulossa poikaystävänsä kanssa samalla lennolla, ja he olivat varanneet lentonsa SuperSaver:in kautta, joten heillä oli sama laukkutilanne, mutta vain yksi ruumaan menevä laukku kummallakin, joten sain sitten kolmannen laukkuni mukaan heidän avullaan.

Ulkosuomalaisen käsimatkatavarat
Norwegian on siitä erilainen kuin monet muut halpalentoyhtiöt, että he eivät harrasta tätä "yksi, ja todellakin sitten vain YKSI käsimatkatavara, oli sitten ostoksia tai kameroita tai läppäreitä tai mitä vaan!" -politiikkaa niin kuin esim. Ryanair ja EasyJet. Heidän lennolle saa siis viedä käsimatkatavaran lisäksi esimerkiksi läppärilaukun ("Norwegian sallii yhden käsimatkatavaran (max 10 kg - 55 x 40 x 23 cm) ja yhden henkilökohtaisen tavaran (esim. pc-laukku tai pieni käsilaukku). "). Tungin sitten tietysti molemmat näistä ihan täyteen. Tämä olisi tietysti ollut parempi strategia jos olisin vain viettänyt aikaa lentokoneessa ja -kentillä, mutta koska minulla oli taas 6 tunnin välilasku, ja kävin tapaamassa kaveria Kööpenhaminassa, oli sitten vähemmän kiva raahata tavaroitani ympäri Köpistä. Mutta ska det va' så ska det va'.

Onneksi Suomen päässä oli iskä auttamassa tavaroiden kantamisessa ja ajamassa minut Paraisilta Helsinki-Vantaalle keskellä yötä, ja Edinburghin päässä oli poikaystävä ja taksikyyti, joten hyvin sain lopulta koko ihmisruumiiseen verrattavan määrän omaisuuttani roudattua uuteen kotiini - ja ihana koti onkin! Siitä lisää ensi kerralla.

Tässä huomaa muuten kauniisti, että jatkossa kannattaisi varmaan miettiä blogitekstien kuvituksia hiukan tarkemmin, eikä vaan heittää kaikkia kuvia eri filttereiden läpi. Mätsäävät kehykset voisi olla kova sana... Oh well, ensi kerralla sitten.

*Edit: Nyt selvisi, että varatessa Norwegian-lennot ulkopuolisen varauspalvelun kautta (esim. lastminute.com) 2 x 20kg matkatavarat + käsimatkatavarat kuuluu pakettiin. Norwegianin oman nettipalvelun kautta varatessa ruumaan menevistä laukuista veloitetaan erikseen. Tämä koskee kaikkia lentoja, suoria tai välilaskullisia.

6 kommenttia:

 1. Voi että, aika hulvatonta. Eipä käy kateeksi tota laukkumäärää katsoessa, mutta aivan mahtavaa, että tuollainen "moka" on olemassa. Ostan yleensä suorana Norwegianin sivuilta, koska se on tullut halvemmaksi ja samalla saa hyötykäytettyä niitä pisteitä, joilla saa alennusta. Tämä on kuitenkin hyvä vinkki tulevaisuuden varalle. Miksei sitä tosiaan mainosteta missään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle on taas aina sattunut niin, että ne skyscanneristä löytyvät lennot on olleet halvemmat kuin Norwegianin vastaavat, eli olen sitten varmaan ollut niin myöhään varaamassa, että Norwegianin omat halvimmat ovat jo menneet. Ja tosiaan aika jännä, etteivät kaikki mainosta tätä mahdollisuutta, koska se vaikuttaa ainakin omaan ostopäätökseeni.

   Poista
 2. Oho, en tiennyt tuosta. Että scyscannerin kautta esim. saisi kaksi laukkua. Aika jees! Tosin Norwegian ei ole mielestäni edes halpalentoyhtiö. Niiden hinnat on joo vähän edullisemmat, muttei kuitenkaan mitään päätä huimaavia.. Ja nykyään myös esim. KLM veloittaa tietyissä luokissa laukuista. Tulevaisuudessa matkustaminen on varmaa edullisempaa, mutta kaikesta tullaan veloittamaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, munkin mielestä Norwegian on siinä rajalla. Ja huomasinkin tuon, että KLM veloittaa myös nykyään laukuista. Olet oikeassa siinä, että varmaan siirrytään siihen, että kaikesta ylimääräisestä maksetaan. Vaikea tosin sanoa, näkyykö tuo muka sitten oikeasti matkalippujen hinnoissa vai ei...

   Poista
 3. Mielenkiintoista tietää! Päteeköhän nämä säännöt vieläkin... täytyy ruveta googlailemaan! Olisi nimittäin syksyllä edessä au pair vuosi ja on varmaan pakko ottaa kaks isoo laukkua. Kiitti vinkeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla, ettei enää ole laukkujen kanssa sama homma, mutten ole ihan satavarma. Jos ei ole, niin kannattaa verrata tuleeko halvemmaksi maksaa lisälaukusta lentoyhtiölle, tai käyttää esim Send My Bag -sivustoa tai vastaavaa palvelua.

   Poista